top of page

Szabóné Kratzer Zsuzsa

IMG_20220819_164729.jpg
313788029_816605989587359_7269802899251396554_n.jpg

Beszámoló

Az Erasmus pályázat keretén belül ezen a nyáron lehetőségem volt egy dublini tanártovábbképző tanfolyamon részt venni. Nagyon ígéretesnek ígérkezett a téma és a program: 21. századi készségek, soft skill-ek fejlesztésének a lehetőségei. Várakozásaimban nem csalódtam, egy nagyon izgalmas képzés résztvevője lehettem.

A tanfolyam tulajdonképpen két különálló egységből épült fel. Az első héten a tanulóközpontú tanítás (Student-centered classroom) kialakításának lehetőségeivel foglalkoztunk. Ehhez kaptunk számtalan jó ötletet. Alapvető szemléletváltozás jelent ez a hagyományos iskolához képest, hiszen ebben a tanteremben a  tanuló az abszolút főszereplő. Sokkal nagyobb felelősséget vállal a saját tanulásáért, a tanár feladata, hogy ebben a tanulási folyamatban segítse és támogassa. Megvizsgáltuk a kreativitás fejlesztésének a lehetőségeit a különféle tantárgyak tanulása során is. A 2. héten az IKT eszközöké volt a főszerep. Rengetek oldalt, applikációt ismertünk meg, amelyek hasznosak lehetnek tanárnak, diáknak, a tanórákon, és az órákra történő készülés, az otthoni tanulás  során is.

Szem előtt tartva, hogy a tanulás egyik legjobb módja, ha csinálod, a mi tanulóközpontú tantermünkben is nagyon sokat tanultunk egymástól . Összesen 16,Európa számos országából érkező tanár vett részt ezen a továbbképzésen. Megtanultunk együtt, csapatban dolgozni, és sokat fejlődött szociális kompetenciánk is. A házi feladatként kapott rendkívül tartalmas és izgalmas bemutatkozó előadások során, megismerhettük egymás hazáját, szűkebb-tágabb környezetét, iskoláját. Megosztottuk egymással azokat a jó gyakorlatokat, amelyek máshol már jól működnek, és szembesültünk azzal is, hogy az eltérő oktatási rendszerek ellenére a tanárok és az iskolák nagyon hasonló kihívásokkal küzdenek mindenhol.

 Az eltelt két hét alatt a tanfolyamra érkező idegenekből jó ismerősök, olykor barátok lettek. Együtt vettünk részt a gazdag szabadidős programokon, amelyek lehetőséget teremtettek arra, hogy közelebbről megismerjük az ír kultúra legkülönbözőbb szegmenseit. A rengeteg múzeumban, amelyet lehetőségünk volt meglátogatni részletesebben megismerhettük az ír történelmet egészen a kezdetektől, és megértettük a 19. sz. éhínség, és a több hullámban jelentkező kivándorlás okozta a népességfogyás fájdalmát. Felfrissítettük az ír irodalom nagyjainak a munkásságát is, és természetesen nem hagytuk ki a híres Guinness sör készítésének a folyamatát, és az általa kínált ízélményt sem. Feledhetetlen marad a megalakulásának 25. évfordulója alkalmából a szülőhazájába visszatérő Riverdance  táncegyüttes fergeteges jubileumi előadása. A hétvégi kirándulások pedig arra adtak nagyszerű lehetőséget, hogy megcsodáljuk a smaragdzöld ír vidéki táj szépségeit. A Moher sziklák, Glendalough és Eniskerry életre szóló élményt jelentenek.

Köszönöm az Európai Bizottság támogatását, hogy e nagyszerű programban részt vehettem.

313923430_8459505730756862_7913418424559097717_n.jpg
bottom of page