top of page

Beszámoló az IPC Exeter CREATIVE METHODOLOGY FOR TEACHERS című tanárképzésről

2017. július 17-28-dikáig egy két hetes módszertani képzésen vettem részt Angliában, Exeterben.  A tanfolyam kifejezetten a 10 éven felüli angolul tanulókkal foglalkozó nyelvtanárok számára nyújtott segítséget. Exeter egy csodás kis városka, gazdag kulturális kínálattal, remek kiindulópont Dél-Anglia felfedezéséhez.

Nagy alapossággal foglalkoztunk az eltérő tanulási stílusú tanulók igényeinek kielégítésével, feladatok és megközelítések kipróbálásával valamennyiünk számára. A másik központi kérdés az eltérő képességű tanuló motiválási lehetősége és eszköztára volt. A kreativitás területén már jól kipróbált módszerekkel ismerkedtünk meg a szókincsfejlesztés, a nyelvtan tanítása, és a szövegértés területén. Valamennyi külföldi kolléga véleménye egybeesett abban a kérdésben, hogy a legnagyobb kihívás ebben a korosztályban a tanulók szóra bírása az idegen nyelven. Erre is számos ötletet próbáltunk ki. Rengeteg olyan a munkánkat és az órai felkészülésünket segítő internetes oldallal ismerkedtünk meg, amik változatosabbá fogják tenni óráinkat.

Az oktatás minden nap kilenc órakor kezdődött, és a témáknak megfelelően egy, esetenként két tanár foglalkozott a 16 fős csoporttal. Francia, cseh, spanyol, bolgár, amerikai és lengyel kollégákkal együtt mindent megtettünk azért, hogy a két hét alatt valóban a nyelvoktatás kreatív lehetőségeivel ismerkedjünk. A rendkívüli empátiával, rugalmassággal rendelkező tanárunk a kurzuskínálat és a kéréseink alapján állította össze a feladatainkat, amiket az órán rögtön a gyakorlatban ki is próbáltunk.

A délutáni foglalkozások után szinte minden napra jutott kulturális program, evensong a katedrálisban, Shakespeare előadás, koncert, Red Coat Guided Tours in Exeter, és a hétvégén kirándultunk Exmouthba, a Dartmoor Nemzeti Parkba, Bathba, Bellbe, Bristolba és az óceán partján fekvő Tintagelbe.

A családi elszállásolásom remek volt, megismerkedhettem egy angol család hétköznapjaival, problémáival, örömeivel, vélekedésükkel a Brexittel kapcsolatban. Sokat használtam az angol nyelvet, és módszertanilag megerősödve, rengeteg élménnyel gazdagodva fogom kezdeni a következő tanévet.

Hálás vagyok az Érdi Tankerületi Központnak, hogy segítségemre volt a tanfolyamon való részvétel ügyintézésében, és a Tempus Közalapítványnak az Erasmus+ pályázat kezelésében. 
                                                                                           

bottom of page