top of page

Tovább a megújulás útján...

Az Erasmus KA1 pályázat segítségével, 2017. július 10 és 22-e között szakmai módszertani továbbképzésen vehettem részt az Egyesült Királyságban, Oxfordban.

Az idei pályázat, amint a címe is jelzi, folytatása és egyben kibővítése volt a tavalyi évben az alsó tagozaton megkezdett munkának.  Az angol munkaközösség tagjai, immár kibővülve a német és az alsós munkaközösség vezetőjével átfogó, komplex nyelvi megújulást tervezetek iskolánkban, ahol több évtizede kiemelt szerepet tölt be a nyelvoktatás. Ebben a pályázatban elsősorban a felső tagozaton folyó nyelvtanítás színvonalának emelése, a nehezen motiválható diákok ösztönzésére alkalmas módszerek megismerése volt a célom és a feladatom. Választásom ezért esett az oxfordi Kreatív nyelvoktatás a középiskolában című kurzusra, amely beváltotta a hozzáfűzött reményeimet. 

A tanfolyamon többek között foglalkoztunk a különböző tanulási stílusú tanulók eltérő szükségleteivel, és hogy a tananyag egyénre, csoportra szabása, hogyan segítheti a tanulási folyamatot. Megismerkedtünk a nyelvi készségek kreatív fejlesztésének módszereivel, továbbá, hogy a zene, a filmek és a modern IKT eszközök bevonása az oktatásba milyen módon motiválhatja tanulóinkat. Számos gyakorlati ötlettel gazdagodott ötlettárunk, melyet a most kezdődő tanévben már a gyakorlatban is kipróbálhatunk, és természetesen kollégáinknak is továbbadunk. 

Szakmailag és emberileg is nagyszerű, nagy tapasztalattal rendelkező, felkészült tanárunk, Sian Tezel kiválóan összefogta a lelkes, motivált, jókedvű csoportot. Többnyire gyakorlatban, rajtunk keresztül mutatta be az új módszereket, így azonnal átérezhettük hogyan működhet ez majd otthon az óráinkon. A Franciaországból, Németországból, Lengyelországból, Spanyolországból, Bulgáriából és a Cseh Köztársaságból érkező tanárok nagy lelkesedéssel vettek részt a jó hangulatú, vidám órákon A nemzetközi háttér lehetővé tette, hogy szakmai tapasztalatainkat kicseréljük. A sok szép közös emlék pedig összekovácsolta a csoportot és barátságok is születtek. 

A tanulás azonban nem ért véget a tanórák befejezésével. A délutáni közös programok, a múzeum-és színházlátogatások, a város és a környék nevezetességeinek megismerése lehetőséget teremtett arra, hogy nyelvi és kulturális ismereteinket tovább bővíthessük. Megtapasztaltuk a délutáni „cream tea” és az esti pubok hangulatát, és természetesen nem hagytuk ki a hagyományosan angol ételek, mint például a Fish and chips vagy a Sunday roast megkóstolását sem.

A családnál történő elszállásolás révén első kézből szerezhettünk tapasztalatot, a mai Anglia mindennapjairól, aktuális kihívásairól. A tanulmányi út egyik fénypontja az Oxford Spires Középiskola meglátogatása volt, ahol az igazgatónő személyesen kalauzolt végig bennünket és mutatta be, hogyan sikerült a korábban gyenge teljesítménye miatt nem szívesen választott iskolából, irányításával, az évek során egy remekül felszerelt, modern színvonalas iskolát létrehoznia, ahova ma már szívesen járnak a diákok és nagyon nehéz bekerülni. 

Remélem, hogy a megszerzett tapasztalat, sok jó ötlet felhasználásával sikerül újabb lendületet adni a nyelvtanulás rögös útján olykor elfáradó tanítványainknak is és, hogy lelkesedésünkkel sikerül őket is megfertőznünk: nyelveket tanulni érdemes és nagyon jó dolog.

bottom of page