top of page

Molnár Richárd

MolnárRichárd Málta4.jpg
MolnárRichárd Málta9.jpg

Beszámoló

Felejthetetlen 2 hét Máltán Erasmus + pályázattal

A projekt keretében két hetet töltöttem Máltán, az Easy School of Languages nyelviskola közreműködésével. Hétfőtől péntekig (10 napig) angol nyelvi továbbképzésen vettem részt, ami napi 3x1,5 óra intenzív nyelvtanulást, délután pedig egy utazási iroda által számunkra összeállított vagy saját magunknak szabadon szervezett programokon való részvételt jelentette. 

A két hetes képzés angol nyelvi szintfelmérővel indult, ahol írásbeli teszt és szóbeli elbeszélgetés alapján osztottak minket csoportokba.

Számomra érdekes volt, hogy milyen változatos módszereket, ötleteket használt fiatal tanárunk a az új nyelvtan megtanítása, a szövegértési feladatok gyakorlása, a tanult anyag ismétlése, gyakorlása, a  motivációnk, aktivitásunk fenntartása során.

Mindkét hétről elmondható, hogy a - hetente változó - csoportom nagyon aktív, tanulni vágyó volt. Egyetlen gondot a köztünk lévő generációs eltérés okozott (19- 55 éves korosztály), de ezt könnyen kezeltük.

Számomra hatalmas élmény volt a csoportmunkák során más, tőlünk olykor nagyon távoli kultúrák (japán, kolumbiai, lengyel, francia, német) szokásait megismerni, pár nap után, közvetlenül beszélgetni, viccelődni diákjaikkal. A nyelvi tudás mellett lehetőségem nyílt a problémamegoldó, alkalmazkodó, szociális, kezdeményezőkészségemet is fejleszteni.

Málta egy nagyon élhető, tipikusan déli ország. Az emberek kedvesek, nyitottak, sokszínűek, segítő készek.

Bár az ország csak 3 kis szigetből áll, kulturális öröksége annál nagyobb. Számos látnivaló, rengeteg templom, műemlék található az országban a számtalan természeti csoda mellett. A kint töltött idő alatt sok mindent sikerült megnézni, felfedezni. A helyi közlekedés ebben nagy segítségemre volt, de azért gyalogosan is sok minden elérhető. (én 160 km-t sétáltam…)

Összeségében, ahogy a bevezetőmben már megfogalmaztam, nagyon hasznos, élményekben gazdag, sok-sok új képességgel tudással gazdagodtam a Máltán töltött két hét során. A beszámolók, beszélgetések, tanórák során remélem, hogy ennek nagy részét át tudom majd adni kollégáimnak,  tanítványaimnak.

Bizakodva várom, hogy mikor lesz legközelebb lehetőségem Erasmus + programon részt venni.

 

 

 

Solymár, 2022.07.31

 

 

Molnár Richárd

bottom of page