top of page
ricsi2.JPG

Fantasztikus 14 nap Írországban Erasmus + pályázattal

A projekt keretében két hetet töltöttem Dublinban, az Alpha College-ban, ahol az első héten angol nyelvórákon, második héten pedig testnevelő tanároknak szóló továbbképzésen vettem részt, ami délelőtt a nyelvórák folytatását, délután pedig számunkra összeállított programokon való részvételt jelentette. 

A két hetes képzés angol nyelvi szintfelmérővel indult, ahol írásbeli teszt és szóbeli elbeszélgetés alapján osztottak minket csoportokba.

Számomra érdekes és új volt, hogy milyen hatékonysággal, ötletekkel használják a minket tanító tanárok az okos táblát, legyen az új nyelvtan tanítása, szövegértési gyakorlat, tanult anyag ismétlése, gyakorlása.

Mindkét hétről elmondható, hogy nagyon aktív, tanulni vágyó csoport volt, több csoporttársammal elérhetőséget cseréltem, a képzés óta is tartjuk a kapcsolatot.

Számomra hatalmas élmény volt a csoportmunkák során más, tőlünk olykor nagyon távoli kultúrák szokásait megismerni, pár nap után, közvetlenül beszélgetni, viccelődni diákjaikkal. A nyelvi tudás mellett lehetőségem nyílt a számítógépes, problémamegoldó, alkalmazkodó, szociális, kezdeményezőkészségemet is fejleszteni.

Írország egy nagyon élhető ország, az emberek kedvesek, nyitottak, segítő készek. Saját bevallásuk szerint is nagyon szeretnek beszélni, beszélgetni, lételemük a krumpli és a sör.

Két nemzeti sportjuk van, a hurling és gaelic futball, mindkettőt ország szerte játszák, szinte a teljes lakosság részt vesz valamilyen szinten ezek életében. A sportolók, edzők, játékvezetők mind-mind amatőrök, vagyis társadalmi munkában dolgoznak, ez számomra külön emeli a nemzeti spotjaik fontosságát.

A testnevelő csoportban tizennyolcan voltunk, így a nagy létszámú csapat ellenére is volt lehetőség a szaknyelv gyakorlására, szakmai tapasztalatok megbeszélésére.

Összeségében, ahogy a bevezetőmben már megfogalmaztam, nagyon hasznos, élményekben gazdag, sok-sok új képességgel tudással gazdagodtam a Dubliban töltött két hét során. A beszámolók, beszélgetések, tanórák során remélem, hogy ennek nagy részét át tudom majd adni kollégáimnak,  tanítványaimnak.

Bízom benne, hogy lesz még lehetőségem részt venni Erasmus + programon.

 

 

 

Solymár, 2018.07.15

Molnár Richárd

ricsi4.JPG
ricsi3.JPG
ricsi1.JPG
bottom of page