top of page

Kollár Scheller Erzsébet

20220712_120158.jpg
20221101_225648.jpg

Beszámoló

Az iskola sikeres Erasmus+ pályázatának köszönhetően két hetet tölthettem nyáron Olaszország egyik legszebb reneszánsz városában, Firenzében, ahol egy módszertani továbbképzésen vettem részt. A rendkívül gyakorlatközpontú kurzusra tizenegy különböző európai országból érkeztünk, a tananyag mellett, az országok kultúrájába és oktatási rendszerébe is betekintést kaptunk, a közös beszélgetések és programok során barátságok alakultak ki. A remek hangulatú, pörgős tanórákon nem csupán a hagyományos oktatási repertoárt bővítettük, de számos online applikációt, platformot is megismertünk. Sok minden más mellett drámajátékokat játszottunk, videókat gyártottunk, könyvet szerkesztettünk, storyboard-okat készítettünk.

A napi öt órás tanulás mellett jutott idő Firenzének és környékének felfedezésére, bár mondanám inkább, hogy belekóstolhattam e, műemlékekben felettébb gazdag városba, melynek történelmi központja 1982 óta az UNESCO Kulturális Világörökségének része. Mindegy, hogy valaki az építészet, a festészet vagy a szobrászat, esetleg a toszkán gasztronómia iránt érdeklődik, Firenze garatáltan rabul ejti. A látnivalók nagy része a középkori városfalakon belül található, gyakorlatilag gyalogtávolságon belül van minden, de itt nem csak az útikönyvekben megjelölt nevezetességek felkeresése élmény, a belváros minden négyzetméterére jut látnivaló, egy-egy részlet, ami megragadja a figyelmet: Ghiberti, Donatello és társaik köztéri szobrai, Clet Abraham mosolyra fakasztó közlekedési táblái, az ajtókopogtatók, a borablakok, a régről maradt fáklyatartók, a graffitik. Remekül megfér egymással a reneszánsz és a street art.

A város nem csak nappal volt nyüzsgő, a terek estére sem csendesedtek el. Sőt, akkorra lett igazán élhető a hely, némelyt mérséklődött a turisták tömege és a forróság. Itt-ott felhangzott a zene és az emberek spontán táncba kezdtek.

Mindent egybevetve nagy élmény volt számomra ez a két hét, számos élménnyel gazdagodva tértem haza. Köszönet érte!

bottom of page