top of page

Jó gyakorlatok

Módszertani ötletek

Csapatépítő játékok:

  1. Hullahop

A csapattagok próbáljanak közösen letenni egy hullahop karikát a földre úgy, hogy alulról, egy ujjal támasztják a karikát.

Meglepő, hogy mit tapasztalnak. Érdemes kipróbálni!

 

  1. Hat kalap módszer

(Edward de Bono pszichológus módszere nyomán)

 

A hat kalap módszer egy kreatív módszer, melynek alapja a párhuzamos gondolkodás. Célja, hogy egy megoldandó helyzetet, szituációt többféle, eltérő szempontból vizsgáljunk meg, anélkül, hogy ez konfliktust okozna a csoporton belül.

A csapattagok mindegyike egy-egy eltérő színű kalapot tesz a fejére. A kalap színei a különféle szempontokat jelképezi, amit a viselője a szituáció megoldása során képvisel:

A fekete kalap: az óvatos, mindig a felmerülő nehézségekre koncentrál

A fehér kalap:tények, információk, adatok ismerője

A sárga kalap: az optimista

A zöld kalap: a kreatív ötletek gazdája

A kék kalap: kézben tartja, ellenőrzi a folyamatokat, összefoglal

A piros kalap: az érzelmeket képviseli

Egy spanyol iskolában próbaképpen bevezették, hogy minden délben 1 óra csendes olvasást tartanak. Az innováció célja az olvasás megszerettetése, az olvasási készségek fejlesztése, az olvasott szövegértési készség fejlődése.

Szabályok:

  • Mindenki azt olvashat, amit szeret, ami az érdeklődési köréhez legközelebb áll.

  • Csak nyomtatott, vagy e-könyvet lehet olvasni, online anyagot nem.

Rote Socken”

 

A diákok körbe ülnek, egy diák a kör közepén áll. A kör közepén álló diák mond egy mondatot, pl.: Mindenki, aki tegnap ivott kávét, változtassa meg a helyét. Mindenkinek, akire igaz a mondat fel kell állnia és egy másik helyet keresnie, a kör közepén álló diáknak is le kell gyorsan ülnie. Akinek nem jut hely, ő fog a következő körben középen állni és egy mondatot mondani.

 

 

„Tafelspiel”

 

Az osztályt két csoportra osztjuk. A táblát is ketté osztjuk a csoportok számára. Mindkét csoport kap egy-egy táblafilcet és ki kell jelölniük egy írnokot a csoportból. A tanár ad a csoportoknak egy feladatot, például szavakat kell gyűjteni az utazás témakörhöz. A diákok egy perc alatt annyi szót írnak a táblára, amennyit tudnak. Az a csoport nyer, aki több helyes szót tudott gyűjteni.
Más feladatötletek: szavak tt-vel, igék i-vel, lyukas mondatok pl.: Gestern ist sie in die Schule......, vagy Sie.....ihrem Vater.

 

„Outburst”

 

Kiscsoportokban tudjuk játszani. Az egyik diák egy gyűjtőfogalomhoz 10 szót gyűjt egy papírra. Utána a csoportnak 60 másodperc áll rendelkezésére, hogy olyan szavak mondjanak, amelyek eszükbe jutnak a gyűjtőfogalomhoz. A diák, aki a saját ötleteit a papírra írja, azokat a szavakat, amelyeket a többiek is eltalálnak áthúzza.

 

„Wörterwiese”

 

A tanár a táblára 7 szót ír fel. A diákoknak 1 percük van, hogy a szavakat megjegyezzék. A tanár az idő lejárta után letörli a szavakat, amelyeket a diákoknak emlékezetből kell újra felírniuk.

A későbbiekben ezekkel a szavakkal lehet tovább játszani, szóláncokat alkotni, mondatot vagy akár történetet írni velük.

 

„10 Wörter-Geschichte”

 

A tanár a kiválasztott témához elkészíti a lapokat 10-10 szóval csoportonként. Minden csoport ír a lapján található szavak felhasználásával egy-egy történetet. A diákok számára az időkeretet és a szöveg hosszát is megszabjuk. Az idő lejárta után a csoportok felolvassák a történeteiket, míg a többi csapat próbálja kitalálni a 10 megadott témához tartozó kulcsszót, amik az eredeti feladatlapon voltak. A helyesen eltalált szavak a táblára gyűjtjük, minden helyesen eltalált szóért jár pont. Az a csapat nyer, aki a legtöbb pontot szerzi. Segítségképp megadható, hogy hány főnév, melléknév, ige stb. volt megadva.

A TED ED programon belül a Ted puzzle használata, a Kapwing program, Adobe.stock a CANVA program különösen szórakoztató feladat a hiperaktív gyerekeknek. Illetve a Goosechase mobiltelefonra letölthető appot és a Wondershare –t nagyon jól tudjuk majd használni történelem órákon, osztálykirándulásokon, erdei iskolai projekteken.

 

A gyerekek számára nagyon fontos a motivációs stratégia, ennek szemléltetésére mi magunk is játszottunk néhány Theater-Act Play-t: azaz különbözőképpen játszottuk el egy-egy filmrészletre a megadott szöveget (lassítva, gyorsítva stb.)

 

 

Az elmélet mellett rengeteg gyakorlati feladatot csináltunk és kipróbáltuk a tanult módszereket (csoport, team- és páros munkák, egyéb kreatív, interaktív feladatok.) Például mindenki írjon fel egy lapra önmagáról két igaz és egy hamis állítást. A többieknek ki kellett találni, hogy melyik igaz.

 

Versenyfeladat: 2 csapatnak ugyanaz a feladat kirakva a falra. Egymás mögé állnak a csapatok  és ellenőrizni vagy ha kell javítani kellett a mondatok helyességét egymást váltva/cserélve! Az győzött akinek a több jó megoldása lett a végén!

 

Egy fotózással kapcsolatos szövegbe kellett elhelyezni a megadott szavakat, majd kaptunk párosával 2 képet amik néhány dologban eltértek egymástól. Beszélgetéssel kellett a különbségeket megkeresni.

 

Beszélgetés 4 szabadon választott témáról miközben a tanár jegyzetel és a hibás mondatokat, kifejezéseket óra végén megbeszéli, kijavítja.

 

Activity-vel gyakorolni az új szavakat a megtanulásuk után.

Az oktatásban jól használható platformok, alkalmazások:

  1. edmondo

  2. padlet

  3. kahoot

  4. edpuzzle

  5. VN

  6. Quizlet

  7. google quick draw

  8. habitica

  9. microsoft team

  10. microsoft sway

  11. microsoft forms

  12. to do

  13. I love pdf

bottom of page