top of page

Jó gyakorlatok-játékok a nyelvórán

Gutmayer Jánosné

„Rote Socken”

 

A diákok körbe ülnek, egy diák a kör közepén áll. A kör közepén álló diák mond egy mondatot, pl.: Mindenki, aki tegnap ivott kávét, változtassa meg a helyét. Mindenkinek, akire igaz a mondat fel kell állnia és egy másik helyet keresnie, a kör közepén álló diáknak is le kell gyorsan ülnie. Akinek nem jut hely, ő fog a következő körben középen állni és egy mondatot mondani.

 

 

„Tafelspiel”

 


Az osztályt két csoportra osztjuk. A táblát is ketté osztjuk a csoportok számára. Mindkét csoport kap egy-egy táblafilcet és ki kell jelölniük egy írnokot a csoportból. A tanár ad a csoportoknak egy feladatot, például szavakat kell gyűjteni az utazás témakörhöz. A diákok egy perc alatt annyi szót írnak a táblára, amennyit tudnak. Az a csoport nyer, aki több helyes szót tudott gyűjteni.

Más feladatötletek: szavak tt-vel, igék i-vel, lyukas mondatok pl.: Gestern ist sie in die Schule......, vagy Sie.....ihrem Vater.

 

„Outburst”

 

Kiscsoportokban tudjuk játszani. Az egyik diák egy gyűjtőfogalomhoz 10 szót gyűjt egy papírra. Utána a csoportnak 60 másodperc áll rendelkezésére, hogy olyan szavak mondjanak, amelyek eszükbe jutnak a gyűjtőfogalomhoz. A diák, aki a saját ötleteit a papírra írja, azokat a szavakat, amelyeket a többiek is eltalálnak áthúzza.

 

„Wörterwiese”

 

A tanár a táblára 7 szót ír fel. A diákoknak 1 percük van, hogy a szavakat megjegyezzék. A tanár az idő lejárta után letörli a szavakat, amelyeket a diákoknak emlékezetből kell újra felírniuk.

A későbbiekben ezekkel a szavakkal lehet tovább játszani, szóláncokat alkotni, mondatot vagy akár történetet írni velük.

 

„10 Wörter-Geschichte”

 

A tanár a kiválasztott témához elkészíti a lapokat 10-10 szóval csoportonként. Minden csoport ír a lapján található szavak felhasználásával egy-egy történetet. A diákok számára az időkeretet és a szöveg hosszát is megszabjuk. Az idő lejárta után a csoportok felolvassák a történeteiket, míg a többi csapat próbálja kitalálni a 10 megadott témához tartozó kulcsszót, amik az eredeti feladatlapon voltak. A helyesen eltalált szavak a táblára gyűjtjük, minden helyesen eltalált szóért jár pont. Az a csapat nyer, aki a legtöbb pontot szerzi. Segítségképp megadható, hogy hány főnév, melléknév, ige stb. volt megadva.

Bayern-Landeskunde.jpeg
bottom of page