top of page

Szakmai továbbképzésen Angliában

Ezen a nyáron, az Erasmus+ pályázat támogatásával, harmadik alkalommal volt lehetőségem nemzetközi szakmai továbbképzésen részt venni. Ez évi projektünk, folytatása volt a korábban megkezdett minőségfejlesztési munkának. Az előző két évben iskolánk nyelvtanárai vettek részt módszertani, illetve informatikai továbbképzéseken, a nyelvoktató munkát segítő kollégáink pedig nyelvtanfolyamokon fejlesztették a nyelvtudásukat. Ebben a projektben a pályázók a napi munka során jelentkező egy-egy problémára, fejlesztendő területre fókuszálva kerestek ötleteket a nemzetközi tanfolyamokon.

 Iskolánk egyik fő profilja az idegen nyelvek magas szintű oktatása. Joggal lehetünk büszkék nyelvi eredményeinkre, az évről évre megszülető számtalan nyelvvizsgára, a különféle versenyeken elért helyezésekre. Ugyanakkor azt is tapasztaljuk, hogy nyelvtanárként gyakran felkészületlenek, eszköztelenek vagyunk a különféle problémával, tanulási nehézséggel küzdő tanulók nyelvi fejlesztésének a területén. Ezek a gyakran sok területen tehetséges, jól fejleszthető, de speciális módszereket igénylő tanulók, szakszerű segítség nélkül, a sorozatos kudarcok hatására, elveszítik a motivációjukat és teljesítményük elmarad a képességeik alapján elvárható szinttől. Ezért választottam a festői szépségű, észak-kelet angliai tengerparti kisvárosban, Scarborough-ban található, nemzetközileg is elismert, jó nevű Anglolang Intézet kéthetes ’Special Education Needs’ kurzusát, amely épp ezen a területen kínált módszertani segítséget.

A délelőtti órák fókuszában a nyelvtanárok nyelvi továbbképzése volt. Lelkes, nagy tapasztalattal bíró tanáraink változatos és izgalmas témák feldolgozásával (Brexit okai, története, hatása, a kulturális élet aktualitásai, az élő angol nyelv változásai) bővítették a szókincsünket és fejlesztették a beszédkészségünket. A délutáni órákon a sajátos nevelési igényű tanulók oktatásának a módszertanával foglalkoztunk. Áttekintettük a problémák a hátterét, gyakorlati módszertani segítséget és rengeteg szakirodalmat kaptunk idegen nyelvi fejlesztésükkel kapcsolatban. A csoporton belül a lehetőségünk volt kicserélni a tapasztalatainkat a különböző országokból érkező kollégáinkkal. Megosztottuk egymással azokat a módszereket, jó gyakorlatokat, amelyek saját munkánk során eredményesnek bizonyultak.

A szabadidőben szervezett programok szerves részét képezték a tanfolyamnak. A színházlátogatás, a számos kirándulás tovább bővítette nyelvi és kulturális ismereteinket és biztosította, hogy a résztvevők jól hasznosítható tudással és szép élményekkel gazdagodva térjenek haza. Jártunk többek közt a Whitby-ben, a meseszép Robin Hood öbölben, ellátogattunk a Bronte testvérek máig érintetlen otthonába Haworth-be, ahol a csodálatos regények, Üvöltő szelek, Jane Eyre is születtek. Sétáltunk a csodálatos katedrálisáról ismert York középkori utcáin és eljutottunk a Beatles együttes szülővárosába Liverpool-ba is. Nem hagyhattuk ki az autentikus ír zenét játszó kocsma hangulatát sem, ahol jóízű beszélgetéseket folytattunk a végtelenül barátságos helybéliekkel.

A képzésen elsajátított új módszerek, megszerzett ismeretek birtokában a rengeteg friss élmény hatására megújult lelkesedéssel várom a szeptemberi tanévkezdést.

 

Solymár, 2018. augusztus 19.                               Szabóné Kratzer Zsuzsanna

zsuzsi mob.jpg
zsuzsi2.jpg
zsuszsi3.jpg
bottom of page